Detta material är endast tillgängligt för vårdpersonal
och du kan komma att omdirigeras.


Är du vårdpersonal?
Detta material är endast tillgängligt för vårdpersonal.
Du kommer nu att skickas vidare till vår startsida.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.

Symtomtestet

Testa ditt barns symtom

Har ditt barn problem med symtom som kan vara kopplade till komjölksallergi eller annan matallergi?

Förbered dig inför nästa sjukvårdsbesök, lär dig mer om vanliga symptom, och hjälp din läkare ställa rätt diagnos.

STARTA TESTET

Har ditt barn upplevt symtom från magen eller tarmarna?

Reflux och uppstötningar
Reflux inträffar när maginnehåll kommer upp i matstrupen i samband med matning. Uppstötningar innebär att mjölk flödar tillbaka från magen till munnen och att barnet då ofta "spottar ut" den..
Diarré
Diarré innebär att man har lös avföring minst tre gånger per dag i upp till två veckor. Det är snarare förändringen av avföringens konsistens än antalet avföringar som är ett tecken på att barnet har diarré. Hos normala och friska barn är avföringen mjuk och lös.
Förstoppning
Förstoppning innebär att tarmtömningen blir fördröjd eller besvärlig och att tillståndet varar i två veckor eller längre. Alla barn har sitt eget avföringsmönster. Det är väldigt vanligt att barn tillfälligt har hård avföring och vissa barn som ammar har avföring så sällan som en gång i veckan.

Har ditt barn upplevt symtom från andningsvägarna?

Väsande eller ljudlig andning
Väsande eller ljudlig andning innebär att det uppstår ett högfrekvent, visslande ljud när de små luftvägarna blir för trånga så att barnet får svårt att andas.
Snuva eller nysningar
Snuva innebär att det rinner snor ur barnets näsborrar. Barn kan få snuva så snart som 30 minuter efter att ha fått komjölk. Nysningar är naturliga reflexer som syftar till att frigöra andningsvägarna från luftburna substanser och tilltäpptheter. Det är mycket vanligt hos småbarn och är vanligtvis inget att oroa sig för.
Ihållande hosta
Ihållande hosta definieras som daglig hosta som varar längre än tre-fyra veckor.

Har ditt barn upplevt hudsymtom?

Nässelutslag
Nässelutslag är en vanlig hudåkomma som karaktäriseras av kliande, upphöjda rodnader i huden. Nässelutslag kan uppkomma var som helst på barnets kropp och försvinner ofta snabbt.
Eksem
Eksem är ett vanligt och besvärligt tillstånd där huden är inflammerad och ser röd eller brunaktig ut, är torr, sprucken och fjällig samt kliar, speciellt nattetid. Hos småbarn uppträder eksem ofta i ansiktet, på hjässan eller på armar och ben.
Hudutslag
Hudutslag är mycket vanligt och helt normalt för småbarn. Utslag kan uppkomma så tidigt som några dagar efter födelsen och beror ofta på att barnets känsliga hud håller på att anpassa sig till en ny och mycket annorlunda miljö. De flesta hudutslag är harmlösa och försvinner av sig själva.

Har ditt barn upplevt allmänna symtom?

Otröstlig gråt
Att gråta är ett normalt beteende för ett litet barn, men när barnet gråter otröstligt i flera timmar kan det vara väldigt svårt för en förälder att förstå beteendet. När barnet gråter otröstligt är det inget som hjälper. Otröstlig gråt är mycket vanligt hos barn under tre månader.
Kolik
Kolik innebär oförklarliga och återkommande attacker av otröstlig gråt följt av lugnare perioder, trots att barnet är friskt och mätt. Gråten är vanligtvis kortvarig och börjar när barnet är några veckor gammalt. I de flesta fall har babykoliken gått över efter fem månader.
Sömnsvårigheter
Många barn har svårt att somna eller sova under det första levnadsåret och kanske även senare. En baby börjar anpassa sig till dygnsrytmen under den första månaden och det är helt normalt att barnet inte sover hela natten förrän det blivit tre månader.
Matvägran
Matvägran är ett problem som ofta börjar när barnet är sex till nio månader gammalt. Om barnet inte äter på grund av matvägran eller bristande aptit kan det orsaka tillväxtproblem.
SLUTFÖR TESTET

Symtom du uppgett för ditt barn:

Om du uppgett två eller fler symtom kan ditt barn uppleva symtom som är relaterade till komjölksallergi. Rådfråga din BVC sköterska eller annan sjukvårdskontakt för vidare utredning.

Även om du endast uppgett ett symtom kan det vara värdefullt att rådfråga din sjukvårdskontakt.

Lär dig mer om symtomen vid komjölksallergi

Disclaimer:
Vänd dig till ditt barns läkare för att få en diagnos. Det är viktigt att du inte experimenterar med att ge barnet en mjölkfri kost innan du fått rekommendationer och råd från läkaren.