Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi - Misstänker du att ditt barn är allergiskt?


Komjölksproteinallergi, även kallat mjölkallergi eller mjölkproteinallergi, är en av de vanligaste allergierna hos småbarn. Symtomen kan vara oroande, men kan enkelt hanteras med rätt kost. Därför är det mycket viktigt att få rätt diagnos. Det positiva är att de flesta barn som är allergiska mot komjölk växer ifrån det innan de fyllt tre år.

 

Observera att mjölk från andra djur som till exempel får eller get inte tolereras bättre om ditt barn är allergisk mot mjölkprotein. Därför bör sådan mjölk också uteslutas från kosten om ditt barn får diagnosen komjölksproteinallergi. Eftersom mjölk är ett baslivsmedel och ingår i många livsmedel bör du få hjälp av dietist eller läkare för individuella råd.

Läs mer
Stäng
Allergy babies ALT

Tecken och symtom på mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi är en födoämnesallergi och symtomen kan påverka matsmältningen och ge till exempel diarré eller kräkningar. Även andningssystemet (snuva eller hosta) och huden (torr och fnasig hud) kan påverkas.


Tecken & symtom

Baby ALT

Hur diagnotiseras komjölksprotein-
allergi?

För att ta reda på om ditt barn har komjölksproteinallergi undersöker läkaren barnet och frågar om du noterat några symtom. Om komjölksproteinallergi misstänks kan läkaren även göra speciella tester för att ställa en diagnos.

Mer om diagnos

Hur påverkas ditt barns födointag av mjölkproteinallergi?

När en diagnos ställts kan symtomen på mjölkproteinallergi enkelt hanteras. 

Läkaren berättar hur du ska hantera symtomen och hur du undviker att ditt barn får i sig mjölkprotein. Dina amningsrutiner ska inte behöva påverkas. I de sällsynta fall då barn utvecklar allergin som en reaktion mot mjölkprotein i bröstmjölk kommer läkaren att berätta hur du exkluderar mjölkprotein ur din kost (till exempel mjölkpulver, grädde, yoghurt och ost men även produkter tillverkade av getmjölk eller fårmjölk).

Hur länge du behöver tänka på barnets kost beror på barnets ålder och hur allvarlig reaktionen varit. De flesta barn har utvecklat en tolerans mot komjölksprotein vid tre års ålder.


Amning
baby sleeping ALT