Detta material är endast tillgängligt för vårdpersonal
och du kan komma att omdirigeras.


Är du vårdpersonal?
Detta material är endast tillgängligt för vårdpersonal.
Du kommer nu att skickas vidare till vår startsida.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
Vad ska du göra om du
misstänker att ditt barn kan vara allergiskt mot komjölksprotein?

Diagnos av komjölksproteinallergi -  steg för steg

 

Vägen mot en diagnos

Kan det vara komjölksproteinallergi?

Genom att svara på några enkla frågor i symtomtestet kan du hjälpa läkaren att avgöra om ditt barn har komjölksproteinallergi.Symtomtest

Var förberedd inför läkarbesöket

Läkaren kommer att undersöka ditt barn och fråga om du noterat några symtom. Om allergi misstänks kan din läkare göra olika tester för att ställa en diagnos.

Mer information om hur läkaren ställer diagnos


Symtomdagbok
Klicka här för att läsa mer om symtom på komjölksproteinallergi

Eliminationsdiet - att undvika viss mat

Det bästa och vanligaste sättet för läkaren att bekräfta eller avfärda komjölksproteinallergi är att exkludera viss mat och mejeriprodukter från barnets kost, genom en så kallad eliminationsdiet.

 

Även om allergin sällan förekommer hos spädbarn som ammas, kan läkaren ge även dig som ammar råd att undvika mjölkprotein.

 

Om barnet är allergiskt mot mjölkprotein kommer du troligen snabbt att notera förbättringar efter att du lagt om kosten. De flesta symtom försvinner inom två till fyra veckor och alla ska ha försvunnit helt inom sex veckor.

 

Om det sker förbättringar kan läkaren föreslå att du återinför små mängder mjölkprotein i barnets kost. Det kallas för ett provokationstest, eftersom man försiktigt provocerar barnets immunförsvar. Om besvären återkommer kan allergin bekräftas.  

 

Om det inte hjälper att undvika mjölkprotein har barnet sannolikt inte mjölkallergi. Läkaren kommer då att undersöka andra tänkbara orsaker till symtomen.

 

Mjölk är ett baslivsmedel så det är viktigt att du inte experimenterar med att ge barnet en mjölkfri kost innan du fått rekommendationer och råd från läkare eller dietist.

Mer information om amning och mjölkproteinallergi

Eliminationsdiet följt av provokationstest