Cystisk Fibros | Nestlé Health Science

CYSTISK FIBROS

Cystisk fibros är en genetisk sjukdom som ofta förknippas ofta med lungorna, men sjukdomen påverkar även bukspottkörteln och matsmältningssystemet. Att se till att personer som lider av cystisk fibros får tillräckligt med näring är en viktigt del i deras behandling.


Hos personer med cystisk fibros fungerar inte de slemproducerande körtlarna i kroppen som de ska. De utsöndrar ett alltför segt slem som framför allt påverkar lungorna och magtarmkanalen. Konsekvenserna kan bli andningsbesvär, infektioner i lungorna samt svårighet att tillgodogöra sig maten. Personer med cystisk fibros lider också högre risk för diabetes på grund av sin sjukdom. (1)


Minskad upptagning av näringsämnen

Vid cystisk fibros kan det sega slemmet täppa till bukspottkörtelns gångar. När det sker kan inte de viktiga enzymerna nå tarmen, vilket förhindrar en normal nedbrytning av bla fett. Det orsakar problem som minskad absorption av näringsämnen, diverse avföringsproblem som diarré och förstoppning, samt långsam viktökning och tillväxt för spädbarn.


Vårt bidrag: produkter och forskning

På Nestlé Health Science är vår målsättning att, genom forskning inom nutrition, hjälpa patienter med cystisk fibros att få den bästa kostbehandlingen.


Källa: 1. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cf/

Läs mer
Stäng

 

Cystisk fibros orsakar problem som minskad absorption av näringsämnen, diverse avföringsproblem som diarré och förstoppning, samt långsam viktökning och tillväxt för spädbarn.