Blanda inte ihop laktosintolerans med mjölkproteinallergi

Det är viktigt att kunna skilja mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi eftersom de har olika orsaker och därmed behandlas olika. Allergi mot proteiner i komjölk utvecklas ofta tidigt i livet, medan laktosintolerans är mycket ovanligt innan fem års ålder.


Vad är mjölkproteinallergi?

Mjölkproteinallergi är en typ av matallergi där barnets immunsystem reagerar på de proteiner som finns i mjölk så att barnet får allergiska symtom. Det kan handla om problem med huden (utslag, torr, fnasig eller kliande hud), matsmältningen (diarré, kräkningar, förstoppning och uppstötningar) eller andningen (rosslande andning, hosta, rinnande näsa). Allergin uppträder vanligtvis innan barnet fyllt ett år.


Vad är laktosintolerans?

Laktos är ett socker som finns naturligt i mjölk. Laktos finns också i mammans bröstmjölk. I motsats till mjölkproteinallergi har laktosintolerans inte med immunsystemet att göra. Det handlar i stället om en oförmåga att bryta ner det socker som finns i mjölk. Laktosintolerans är dessutom mycket ovanligt hos barn som är yngre än fem år.

Mjölkproteinallergi kontra laktosintolerans
Förstå skillnadenKlicka här för att läsa mer om tecken och symtom som
är gemensamma för laktosintolerans och mjölkproteinallergi


Att ställa en diagnos

Även om symtomen kan vara besvärande kan komjölksproteinallergi lätt hanteras med rätt kost. Därför är det viktigt att rätt diagnos ställs så snart som möjligt.

mom-kissing-her-happy-baby

Tecken och symtom på mjölkproteinallergi


Mjölkproteinallergi är en födoämnesallergi och symtomen kan påverka matsmältningen och ge till exempel diarré eller kräkningar. Även andningssystemet (snuva eller hosta) och huden (torr och fnasig hud) kan påverkas.

mom-kissing-her-happy-baby

Testa ditt barns symtom


Misstänker du att ditt barn har barn problem med symtom som kan vara kopplade till komjölksallergi eller annan matallergi? Gör vårt enkla symtomtest.

is-it-cows-milk-allergy-baby-doctor

Hur diagnosticeras komjölksprotein-allergi?


För att ta reda på om ditt barn har komjölksproteinallergi undersöker läkaren barnet och frågar om du noterat några symtom. Om komjölksproteinallergi misstänks kan läkaren även göra speciella tester för att ställa en diagnos.